Накъде тръгва Швеция след избoрите? Отговорите потърси Георги Карамфилов от журналиста и

...
Накъде тръгва Швеция след избoрите? Отговорите потърси Георги Карамфилов от журналиста и
Коментари Харесай

Шведски журналист: Проблемите ни са престъпността, енергетиката и миграцията


Накъде тръгва Швеция след избoрите? Отговорите потърси Георги Карамфилов от журналиста и анализатор Ерик Магнусон.

Господин Магнусон, през днешния ден швеският министър-председател Магдалена Андерсон подава оставка, а дясно-центриската коалиция, водена от Улф Кристерсон, се чака да образува държавно управление. Как се стигна до тук и за какво левите изгубиха изборите?

Последните 8 години държавното управление беше на социал-демократите. В същото време тук има доста съществени проблеми, които прогресивно се утежняват. Премиерът даже си призна, че тези проблеми са изцяло действителни. Сред обществото имаше ясно схващане, че имаме потребност от ново държавно управление и този път гласоподавателите избраха опозицията.

Можете ли да ни разкажете допълнително елементи какви са тези проблеми, за които говорите.

Има три съществени проблеми. Първият е с престъпността. Тук има сериозен проблем поради насилието и непрекъснатите борби сред обособени проведени незаконни групи. Има и стрелби по улиците. Тази година близо 50 индивида бяха убити в сходен вид престрелки. Вторият проблем е енергетиката. Както цяла Европа и тук в Швеция сметките за електрическа енергия скочиха стремглаво. А ние сме привикнали на доста ниски цени на тока. Нормално, това провокира неодобрение. Опозицията упреква точно държавното управление, че е основало този проблем, затваряйки 6 атомни електроцентрали в границите на последните 20 години. Третият огромен проблем е миграцията. През 2015 година Швеция беше ударена от доста огромна миграционна вълна. Ефектите от тази вълна се усещат и до в този момент и това е явно за всички. Има проблеми с приемането на мигрантски деца в учебните заведения, както и със здравните осигуровки.

Можем ли да кажем, че шведското общество към този момент има вяра повече на консервативните политики и считат, че едно дясно-центристко държавно управление може да реши проблемите, които описахте?

Голямата смяна, която се усети тази година е, че младежите гласоподаваха за по-десните партии. За този феномен има пояснения. То е, че младежите има податливост да гласоподават за смяна, а сега десните по-консервативни партии биха могли да осъществят тази смяна.

Но нормално левите прогресивни партии са тези, които се свързват с някакъв тип смяна, а не консервативните. Как по този начин в този момент в Швеция точно консерваторите станаха лицето на смяната?

Все отново би трябвало да имаме поради, че социал-демократите ръководят страната от 8 години. Дори исторически точно социал-демократите са считани за „ държавната партия “, тази която е на власт и ръководи. През миналия век те управляваха повече от 60 години. Така че тук десните партии в действителност се считат за носителите на прогресивните хрумвания и на смяната.

Какво можете да ни кажете за тази нова коалиция, която в този момент ще образува държавно управление и за евентуалния нов министър председател Улф Кристерсон. Може ли тази групировка от 4 партии в действителност да направи устойчиво държавно управление?

Интересното тук е, че в обединението има три партии – консервативни и демократични, които ще работят дружно с шведските демократи. Това по-крайно дясна партия, която досега не беше одобрявана от нито една друга политическа организация. Но в този момент тези демократи ще бъдат признати и ще стартират да имат думата за първи път.

Има ли упования, че ново държавно управление в Швеция ще промени външната политика на страната. Например връзките с НАТО. Смятат ли те да трансформират генерално курсът, който страната е поела?

Не, външната политика няма да бъде пипана. Тук съвсем всички партии поддържат участието на Швеция в НАТО, това е на 100% несъмнено. Същото важи и за участието ни в Европейския съюз. Партиите имат и консенсус за това да се поддържа Украйна и да се противодейства на съветската експанзия в Европа.

Казвате поддръжка за Украйна, само че в това време говорите, че имате проблем с миграцията. Няма ли несъгласие в това отношение? Все отново украинците бягат от Украйна поради войната.

Да това е огромен абсурд. Има доста сериозна последователност за бежанците, които бягат от Украйна. Но за сметка на това тази последователност не важи, когато става дума за бежанци от страни, които не са в Европа.

Например от Близкия Изток?

Да, от Близкия Изток, от Афганистан и от Африка.

Казвате, че обществото е гласувало за консерваторите, тъй като желаят смяна. В същото време обаче сред левите и десните има дребна разлика в броя на депутатите в Народното събрание – 176 за десните и 173 за левите. По този метод може ли действително да се реализира смяната, могат ли консерваторите да прокарат своите законопроекти с такова малко болшинство?

Свикнали сме да имаме дребни болшинства. Веднъж даже имахме 175 на 175, което се наричаше парламент от лотарията. Това продължи 3-4 години. Но си прав. Това е доста дребна разлика, тъй че рискът 1 или 2 парламентаристи да сменят партията и това ще се случи доста през идващите няколко години. Няма човек, който да мисли, че Улф Кристерсън би съумял да сформира държавно управление или че това държавно управление издържи 4 години.

И един финален въпрос – можем ли да кажем, че шведската общност е поляризирана и очаквате ли държавното управление на Улф Кристерсон да издържи целия 4-годишен мандат?

Да, шведското общество е доста поляризирано през последните няколко години. Това явно е от обществените медии и доста мощният десен бранш с Шведските демократи и огромната съпротива против лявата партия. Но в този момент разделянето е огромно сред центъра и десните крила. Така че ще бъде доста забавно да се види дали това съдействие ще проработи и дали те ще образуват дейно държавно управление, което в действителност може да се погрижи за многото проблеми на Швеция. Друг проблем, който идва в този момент, е, че прекосяваме през сложни стопански времена.

 

Много бърз отговор, можете ли да кажете, че в Швеция има повишаване на десните трендове?

Шведските гласоподаватели са склонни да клонят повече към дясно, само че не мисля, че те ще устоят доста дълго. Шведските демократи в последно време се издигат от ден на ден и повече. Но в този момент това може да завърши, тъй като те би трябвало да поемат отговорност за шведската политика и към този момент няма да бъдат просто опозиционна партия.

 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР